Puzzel

Om du tillhör gruppen spelare som gillar spel som innefattar problemlösning så är puzzle spel något för dig. Dessa spel kallas ibland även för puzzel eller pussel. Denna typ av spel inkluderar någon form av problemlösning inklusive logik, mönster, sekvenslösning och ord. Dessa spel finns i tusentals varianter och teman och det finns något för alla. Ibland får spelaren obegränsat med tid och ibland är spelet under tidspress. Till skillnad från många andra spel så har du oftast inga ”liv” i puzzle-spel, utan det gäller att få ett visst highscore eller nivå. Denna artikel tar upp allt du vill veta om puzzle samt listar de bästa spelen.

Olika sorters puzzle spel

Puzzle är en bred spelkategori som innefattar många olika sorters spel. Gemensamt för dessa är att de utmanar spelarens problemlösningsförmåga och logiska tänkande. Det är ofta olika objekt som ska ”pusslas” ihop. Vissa av dessa ger spelaren olika bitar/delar som de måste organisera rätt. Dessa kallas ”Action puzzle” eller ”Fallande objekt” och ett exempel på dessa spel är bland annat världsberömda Tetris. En annan sort är ”A hidden object game” där spelaren ska hitta gömda föremål. ”Hitta lösningen” på engelska ”Tile Matching” där Candy Crush Saga är ett exempel. ”Skjuta prick”, ”Konstruktion” och ”Para ihop” är andra typer av puzzle-spel.

De bästa puzzle spelen

Det finns så många roliga och innovativa puzzle-spel och vad som passar just dig beror på dina preferenser. Vi har valt ut några av de bästa och populäraste inom de olika puzzle kategorierna. Det finska spelet Angry Birds är ett utmärkt exempel på att ”Skjuta prick”-spel. Det går ut på att skjuta fåglar med en slangbella. Världsberömda svenska Candy Crush Saga är ett exempel på ett ”Hitta lösningen”-spel. Här ska spelaren lösa problem genom att flytta runt godisar. Tetris och KLAX är exempel på ”Fallande objekt”-spel, Bridge Builder är ett exempel på ett kul ”Konstruktion”-spel och Zoo Keeper är ett av de bästa ”Para ihop”-spelen.